Sprogimas

TS-LKD valiai nepaklusęs M. Majauskas šalinamas iš partijos

majauKonservatorių valiai palaikyti tik su Vyriausybe suderintus biudžeto siūlymus nepaklusęs Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininkas Mykolas Majauskas šalinamas iš Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos.

Tokį sprendimą pirmadienį priėmė partijos Priežiūros komitetas.

„Priežiūros komitetas konstatavo visų pirma, kad Mykolas Majauskas pažeidė TS-LKD įstatus, nesilaikė partijos nario pareigos vykdyti partijos organų priimtus sprendimus. Tai traktuota kaip šiurkštus nario pareigų pažeidimas, dėl to pritaikyta partinės atsakomybės priemonė – pašalinimas iš TS-LKD“, – žurnalistams sakė komiteto pirmininkas Valdas Benkunskas. 

M. Majauskas bei kitas konservatorius Mindaugas Skritulskas drauge su Laisvės partijos parlamentarais balsavo už siūlymą kitąmet visus metus taikyti 9 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą maitinimo sektoriui. Vyriausybė siūlė, jog toks tarifas galiotų pusmetį.

Tokiu būdu jie nepaisė anksčiau TS-LKD prezidiumo patvirtinto įpareigojimo kitų metų biudžetui teikti ir palaikyti tik su Vyriausybe suderintus siūlymus.

Po minėto balsavimo TS-LKD prezidiumas kreipėsi į Seimo frakciją, kad ši vietoj M. Majausko deleguotų naują Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininką.

M. Majausko ir M. Skritulsko pozicijas įvertino skirtingai

M. Skritulską Priežiūros komitetas nusprendė įspėti. Jam taip pat metus uždrausta Seime eiti bet kokias vadovaujamas pareigas.

Anot V. Benkunsko, toks sprendimas priimtas, nes M. Skritulskas dėl pažeidimo svarstytas pirmą kartą. Jo teigimu, abiejų partiečių pozicijos skiriasi, nes M. Majauskas ėjo vadovaujamas pareigas ir „kaip tik turėjo padėti suderinti skirtingus interesus ir nuomones“.

„Ponui Skritulskui dėl nario pareigų ir įstatų pažeidimo taip pat yra pritaikyta partinės atsakomybės priemonė – įspėjimas, aiškiai pasakant, kad ateityje pasikartosiantis toks pat atvejis bus vertinamas jau griežčiausia partine nuobauda (...), taip pat rekomenduojame partijai neskirti metus į bet kokias vadovaujamas Seime pareigas, jei tokios atsirastų“, – tikino V. Benkunskas.   

Konservatorių etiką nagrinėjantis valdymo organas taip pat rekomendavo TS-LKD frakcijai Seime svarstyti tolesnį M. Majausko likimą joje bei palaikė jau ankstesnį partijos prezidiumo sprendimą siūlyti frakcijai deleguoti ir naują BFK pirmininką.

M. Benkunskas: sprendimą lėmė užsispyrimas

V. Benkunskas tvirtino, kad Priežiūros komiteto sprendimą šalinti M. Majauską iš partijos lėmė ir tai, jog šis iki galo nepakluso prezidiumo, frakcijos įpareigojimams. Jis priminė Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininko Žygimanto Pavilionio pavyzdį, kai politikas iš pradžių konfliktavo su konservatoriais, bet vėliau buvo grąžintas į pareigas, nes gerbė partijos poziciją.

„Mykolo atveju, tai buvo sąmoningas ėjimas link to – įvaryti save į kampą, šokdinti visą partiją ir Vyriausybę tuo pačiu ant pirštų galiukų. Jis savo rankomis nepaliko kitos galimybės, kaip priimti tokį sprendimą, koks šiandien buvo priimtas“, – teigė V. Benkunskas.

Jis pripažino, kad konservatoriai, netekdami žinomo partiečio, patirs nuostolį.

„Bet reikia pasakyti, kad galiausiai tai yra nebe partijos sprendimas, o paties Mykolo sprendimas, kurį mes turėjome tiesiog priimti“, – sakė TS-LKD Priežiūros komiteto pirmininkas.

M. Majauskas žurnalistams sakė nematantis pagrindo trauktis iš komiteto vadovo pareigų, juoba, kad nesulaukęs priekaištų dėl savo darbo.

M. Majauskas: kitos partijos neieškosiu

BNS M. Majauskas teigė, kad jam skaudu dėl partijos kolegų sprendimo.

„Tokio griežto atsako sulaukti nesitikėjau. Per daugiau nei dešimt bendro darbo metų pavyko pažinti daug nuostabių šios bendruomenės žmonių, kurie man išlieka svarbūs. Ir nors formaliai, matyt, nebegalėsiu vadintis partijos nariu, tačiau kolegas, skyrių narius visuomet laikysiu artimais draugais ir bendražygiais“, – BNS perduotame komentare sakė parlamentaras.

Vėliau žurnalistams išeidamas iš Priežiūros komiteto posėdžio jis teigė neketinantis ieškoti kitos frakcijos Seime. 

„Neplanuoju niekur trauktis, neplanuoju bėgti į jokią kitą politinę bendruomenę. Atėjau su Tėvynės sąjunga į Seimą ir tikiuosi toliau su Tėvynės sąjunga dirbti“, – kalbėjo politikas.

M. Skritulskas savo ruožtu teigė, kad partijai priklauso daugiau negu pusę savo gyvenimo, narystė TS-LKD jam esanti labai svarbi.

„Aš gerbiau ir gerbiu prezidiumo sprendimą, bet man reikėjo pasirinkti tarp to, ką aš galvoju, kad yra teisinga, jog mokesčiai turi būti nustatomi ne mėnesio laikotarpiui, o mažiausiai metams. Juoba, tai be galo svarbu mano rinkėjams, žinau, ką jie dabar išgyvena“, – pirmadienį žurnalistams sakė Seimo narys.

V. Benkunskas sakė, kad iš TS-LKD pašalintas M. Majauskas į partiją galėtų bandyti grįžti tik po trejų metų.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode