Sprogimas

Iš pareigų atleistas O. Koršunovas: teatre metus vyko mobingas

korsuIš Lietuvos nacionalinio dramos teatro (LNDT) meno vadovo pareigų atleistas režisierius Oskaras Koršunovas sako neturėjęs jokios laisvės kurti, o prieš jį taikytas mobingas – į susirinkimus jis nebuvo kviečiamas, nedalyvavo sudarant repertuarą. 

„Iš esmės prasidėjo mobingas – vyko susirinkimai, į kuriuos aš buvau nekviečiamas. Buvo skaičiuojamos mano praleistos dienos, nors niekas į teatrą nevaikšto, visi dirbo onlainu, nes nėra, kur eiti, ten nėra kabinetų“, – BNS ketvirtadienį teigė nuo pernai vasario LNDT meno vadovo pareigas ėjęs O. Koršunovas. 

„Kas įvyko – logiška. Tai nespontaniška, tam buvo ruoštasi, buvo skaičiuojamos mano neatėjimo dienos, metus vyko mobingas“, – apie savo atleidimą iš pareigų kalbėjo menininkas. 

Jis BNS sakė neketinantis skųsti sprendimo dėl atleidimo, nes nemato prasmės. 

O. Koršunovas pasakojo dirbti į Nacionalinį teatrą buvo pakviestas aktorių prašymu, jo užduotis buvusi „aktyvuoti teatro grupę“. 

Anot režisieriaus, iš pradžių tarp jo ir vadovybės vyko bendradarbiavimas, buvo suformuota penkerių metų teatro strategija, tačiau vėliau O. Koršunovas teigia buvęs eliminuotas.

„Aš buvau eliminuotas iš meno vadovo, neturėjau galimybės iš esmės dirbti. Meno vadovas turi žinoti teatro finansinę situaciją, sudarinėti repertuarą, dalyvauti susirinkimuose – viso to nebuvo. Prie sąmatų nebuvau prileistas, repertuarai sudarinėjami be manęs, nutraukinėjami rodomi spektakliai, beje, mano, tokie kaip „Išvarymas“, „Tartiufas“ arba „Katedra“, – sakė menininkas. 

Jo teigimu, „meno vadovas turi turėti laisvę kurti“, o laisvės jis tvirtino neturėjęs. 

Atšaukė spektaklį

Sausį LNDT scenoje turėjo būti rodomas O. Koršunovo režisuotas spektaklis „Laukinė antis“, pagal Henriko Ibseno pjesę, bet teatras ją atšaukė. Menininkas apgailestavo,  kad darbo sutartis nutraukta „vidury darbo“. 

„Kai padaryta scenografija, buvo gaminama, padaryti kostiumai, aktoriai sukūrė personažus – darbas nutraukiamas vieno žmogaus. Buvo susirinkimas, kolektyvas prašė, maldavo, reikalavo, balsavo, niekas nepadėjo“, – sakė režisierius.

Jis teigė dirbęs įvairiuose pasaulio teatruose, tačiau „tokio dalyko nematęs“, kai kolektyvas nori bendradarbiavimo, o „vadovas sako ne“. 

„Į Norvegiją esu kviestas dešimt kartų, nes aktoriai norėjo. Čia, nacionaliniame teatre, aktoriai yra baudžiauninkai, vaidinama demokratija, o yra diktatūra. Tai vieno žmogaus valdžia, besąlygiška“, – kalbėjo O. Koršunovas.

Jis priminė, kad ir ankstesni teatro meno vadovai buvo atleisti – Audronis Liuga, Rolandas Rastauskas. 

Atleido dėl pravaikštų

LNDT ketvirtadienį pranešė, jog O. Koršunovo atleidimui įtakos turėjo aplaidus tiesioginių meno vadovo pareigų vykdymas bei sistemingos pravaikštos.

„Apgailestaujame, kad tenka žengti šį žingsnį, bet toleruoti nuolatinių darbinės drausmės pažeidimų nebegalime. Bendravome su režisieriumi, kurį laiką tikėjomės pokyčio, deja, teigiamo rezultato nesulaukėme“, – pranešė sakė LNDT generalinis direktorius Martynas Budraitis.

LNDT kiek anksčiau atšaukė planuotą O. Koršunovo premjerą pagal H. Ibseno pjesę „Laukinė antis“, ji turėjo įvykti 2023 metų sausio mėnesį. Tai padaryta įvertinus faktą, jog O. Koršunovas dalyvavo tik pirminiuose pjesės skaitymuose, vėliau nebelankė suplanuotų repeticijų ir nepateikė tokio elgesio paaiškinimo.

Autoriai: Jurgita Andriejauskaitė, Jūratė Skėrytė

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode