RETRO

Prokuratūra: pataisos dėl sutikimo lytiniams santykiams gali sukurti probleminių situacijų

pataisosGrupės Seimo narių registruotos pataisos dėl sutikimo lytiškai santykiauti gali sukurti problematiškų situacijų, sako Generalinė prokuratūra.

„Siūlomas papildomas būtinas reikalavimas bei sąvoka „aiškiai išreikštas sutikimas“ šiame Baudžiamojo kodekso straipsnyje, prokuratūros manymu, neduos tos naudos, kurios tikisi jo autoriai, tačiau gali sukurti naujų problematiškų situacijų“, – teigiama penktadienį feisbuke prokuratūros paskelbtame komentare.

Pasak prokuratūros, kyla klausimų, kaip, kokia forma – veiksmu, žodžiu, raštu, patvirtintu dokumentu, įrašu, kokiu turiniu, kokiu intymių santykių momentu, kokiu dažnumu tų santykių eigoje, dėl kokių konkrečių lytinių santykių formų, jų ribų ir pan. turi būti gautas nurodytas „aiškiai išreikštas sutikimas“.

Pasak prokuratūros, priėmus siūlomos redakcijos pataisą baudžiamoji atsakomybė kiltų ir tuo atveju, kai nebuvo smurto, grasinimų, bejėgės būklės, tačiau partneriai neturi kaip įrodyti, kad lytiniai santykiai tarp jų vyko esant aiškiai išreikštam kito asmens sutikimui, ir tokiu atveju „auka“ gali tapti tas, kas pirmas kreipiasi su pareiškimu.

Komentare taip pat pastebima, kad nėra retas atvejis, kai laisvanoriškai sutikę ar net inicijavę intymius santykius žmonės vėliau sukonfliktuoja ir praėjus tam tikram laikui buvusius lytinius santykius ima traktuoti jau kaip „vykusius be aiškaus sutikimo“.

„Bet kuriuo atveju prokurorams reiks įrodyti, kad kaltininkas net ir nesant aiškiai išreikšto laisvanoriško asmens sutikimo, visgi privertė jį lytiškai santykiauti. Prievartos samprata tokioje situacijoje tampa visiškai neaiški“, – pažymi prokuratūra.

Laisvės frakcijos narė Morgana Danielė su grupe parlamentarų praėjusią savaitę įregistravo Baudžiamojo kodekso (BK) pataisas, jomis norint lytiškai santykiauti turėtų būti aiškiai išreikštas laisvanoriškas sutikimas.

M. Danielės teigimu, pateikto įstatymo projekto tikslas – efektyvesnė seksualinių nusikaltimų aukų apsauga, išplečiant privertimo lytiškai santykiauti sąvoką, į ją įtraukiant sutikimą.

Įstatymo projektu siūloma papildyti straipsnį, numatant, kad privertimas lytiškai santykiauti būtų ir tuomet, kai lytiškai santykiaujama ar kitaip tenkinama lytinė aistra be aiškiai išreikšto laisvanoriško žmogaus sutikimo arba verčiama jį tokius veiksmus atlikti su kitu asmeniu.

Toks pakeitimas reikštų, jog prieš lytinį aktą turėtų būti aiškiai išreikštas sutikimas suprantamas kaip laisvanoriško pasirinkimo dalyvauti lytiniuose santykiuose ar kitokio pobūdžio seksualiniuose veiksmuose išraiška žodžiu arba išoriškai pastebimu, nedviprasmišku elgesiu, kuris yra akivaizdus pagal konkrečią situaciją ir kontekstą.

Anot parlamentarės, Baudžiamasis kodeksas gana išsamiai reguliuoja prievartinio pobūdžio nusikaltimus, tačiau į nei vieno iš jų aprašymus nėra įtraukta sutikimo sąvoka.

BK 151 straipsnio pirma dalis už prievartą lytiškai santykiauti numato areštą arba laisvės atėmimą iki trejų metų.

nvsc.lrv.lt nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode