Sprogimas

atsisSunkioje padėtyje atsidūrusi britų ministrė pirmininkė Liz Truss (Liz Tras) paskelbė atsistatydinanti, ketvirtadienį informavo britų transliuotojas BBC.

Dešimčių žurnalistų akivaizdoje ji pareiškė, kad pradėjo eiti pareigas „didelio ekonominio ir tarptautinio nestabilumo“ metu.

L. Truss sako, kad negali įgyvendinti mandato, dėl kurio ją išrinko torių nariai, ir atsistatydina.

L. Truss anksčiau ketvirtadienį susitiko su įtakingo konservatorių parlamentarų 1922-ųjų komiteto pirmininku Grahamu Brady (Grejemu Breidžiu). 

Jie sutarė, kad per kitą savaitę bus surengti lyderio rinkimai, ir pridūrė, kad ji liks ministre pirmininke, kol bus išrinktas jos įpėdinis.

L. Truss pareigas ėjo vos 45 dienas – trumpiausiai iš visų JK ministrų pirmininkų. Antrasis trumpiausiai JK premjeru dirbęs asmuo buvo George'as Canningas (Džordžas Kaningas), dirbęs 119 dienų, bet 1827-aisiais miręs.

Anksčiau ketvirtadienį dar daugiau L. Truss kolegų partijoje ragino ją atsistatydinti.

Įstatymų leidėjų maištas prieš L. Truss, pradėjusią dirbti vos prieš pusantro mėnesio, kilo po to, kai ji buvo priversta atšaukti katastrofiškus mokesčių mažinimo planus, sukėlusius chaosą rinkose, šaliai ir taip išgyvenant sunkią pragyvenimo krizę.

Jai atsistatydinus, toriai turės rinktis naują lyderį, ir rinkimai truktų trumpiau, jei partijos parlamentarai sutartų dėl vieno kandidato.

Kaip galimi L. Truss įpėdiniai buvo minimi buvęs iždo kancleris Rishi Sunakas (Rišis Sunakas), buvęs premjeras Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas), iždo kancleris Jeremy Huntas (Džeremis Hantas) bei su L. Truss dėl premjerės posto šią vasarą kovojusi Penny Mordaunt (Peni Mordont).

„Privalo trauktis“

Apie atsistatydinimą L. Truss paskelbė kitą dieną po vidaus reikalų sekretorės Suellos Braverman (Sjuelos Breiverman) pasitraukimo. Dingstis buvo tai, kad ji panaudojo savo asmeninį elektroninį paštą oficialiam dokumentui išsiųsti, tačiau pasitraukdama ji sukritikavo L. Truss.

Pusantro mėnesio dirbusi S. Braverman yra antras šį mėnesį pasitraukęs vyriausybės narys. Anksčiau, kilus triukšmui dėl mokesčių mažinimo, L. Truss atleido iždo kanclerį, savo artimą sąjungininką Kwasi Kwartengą (Kvazį Kvartengą) ir pakeitė jį J. Huntu. Šis iškart atšaukė beveik visus planus dėl mokestinių priemonių.

Laikraštis „The Daily Telegraph“ pranešė, kad S. Braverman pasitraukė po „pikto ginčo akis į akį“ su L. Truss ir J. Huntu „dėl jų reikalavimų švelninti jos poziciją imigracijos klausimu“.

L. Truss naujuoju vidaus reikalų sekretoriumi paskyrė Grantą Shappsą (Grantą Šapsą), kurį atėjusi į valdžią atleido iš susisiekimo sekretoriaus posto. Partijos lyderio rinkimuose G. Shappsas rėmė L. Truss varžovą R. Sunaką.

S. Braverman, laikoma griežtos pozicijos imigracijos klausimu šalininke, sakė atsistatydinusi dėl vyriausybės taisyklių „techninio pažeidimo“.

„Padariau klaidą, prisiimu atsakomybę, atsistatydinu“, – rašė ji savo atsistatydinimo laiške. Tačiau ji išreiškė „didelį susirūpinimą“ tuo, kad L. Truss laužo programos pažadus.

L. Truss sulaukia daug kritikos dėl to, kad neatsistatydina, privertusi K. Kwartengą prisiimti kaltę už rugsėjo 23 dieną pristatytą ir nepalankiai įvertintą biudžetą.

„Apsimesti, kad nepadarėme klaidų, dirbti toliau, tarsi niekas nematytų, kad mes jų padarėme, ir tikėtis, kad viskas stebuklingai susitvarkys, nėra rimta politika“, – rašė S. Braverman, aiškiai užsimindama apie L. Truss elgesį.

„Ne pasidavėlė“

S. Braverman pranešimas apie atsistatydinimą pasirodė praėjus kelioms valandoms po to, kai L. Truss kovingu pasisakymu parlamente stengėsi išsklaidyti abejones dėl savo vadovavimo.

Dalyvaudama pirmojoje ministrės pirmininkės klausimų ir atsakymų sesijoje po žeminančių posūkių dėl mokesčių mažinimo, L. Truss sulaukė griežtų opozicinių leiboristų lyderio Keiro Starmerio (Kiro Starmerio) replikų.

Kol opozicijos parlamento nariai juokėsi ir šūkavo, o jos pačios partijos parlamentarai tylėjo, K. Starmeris paklausė Bendruomenių Rūmų narių: „Kokia nauda iš premjerės, kurios pažadai netrunka net savaitės?“.

L. Truss tvirtino, kad ji neatsistatydins, sakydama: „Aš esu kovotoja, o ne pasidavėlė.“

Vėliau trečiadienį parlamente vyravo chaotiškos scenos, opozicijai pasiūlius surengti debatus dėl prieštaringai vertinamo L. Truss sprendimo atnaujinti hidraulinį ardymą – dujų gręžimą sausumoje.

Apklausos rodo, kad tiek politikės asmeniniai, tiek jos partijos reitingai smarkiai nukrito, o sociologinių tyrimų agentūra „YouGov“ antradienį pareiškė, kad per šešias savaites nuo atėjimo į valdžią ji tapo nepopuliariausia lydere per visą jų vykdytų apklausų istoriją.

Remiantis atskira partijos narių apklausa, nepraėjus nė dviem mėnesiams nuo tada, kai ėmėsi vadovauti, daugumos nuomone, dabar L. Truss turėtų pasitraukti.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode