Sprogimas

ipedJungtinės Karalystės premjerė Liz Truss (Liz Tras) ketvirtadienį paskelbė atsistatydinanti, praėjus vos šešioms krizių kupinoms savaitėms po to, kai pradėjo eiti pareigas, ir tapo trumpiausiai šalies istorijoje dirbusia vyriausybės vadove.

Valdančioji Konservatorių partija paskelbė, kad naujas lyderis bus išrinktas iki spalio 28 dienos, taip išvengiant atsistatydinus Borisui Johnsonui (Borisui Džonsonui) vasarą susiklosčiusio scenarijaus, kai per įnirtingas kelias savaites trukusias varžybas L. Truss nugalėjo Rishi Sunaką (Rišį Sunaką).

Su vis didesniu partiečių spaudimu trauktis susidūrusi L. Truss pripažino, kad „negali įvykdyti mandato“, dėl kurio buvo išrinkta, ir paliko postą gilėjant politiniam chaosui.

Įstatymų leidėjų maištas prieš L. Truss kilo po to, kai ji buvo priversta atšaukti katastrofiškus mokesčių mažinimo planus, sukėlusius chaosą rinkose, šaliai ir taip išgyvenant sunkią pragyvenimo išlaidų krizę.

Leiboristų lyderis Keiras Starmeris (Kiras Starmeris), kurio opozicinės partijos reitingai per trumpą ir audringą L. Truss darbo laikotarpį smarkiai pakilo, paragino nedelsiant surengti visuotinius rinkimus.

„Tai ne šiaip muilo opera torių partijos viršūnėje“, – sakė jis ir įspėjo apie „didžiulę žalą“ JK ekonomikai, nors svaro kursas po dramatiško L. Truss pareiškimo šiek tiek pakilo.

Kalbėdama Dauningo gatvėje L. Truss sakė, kad liks premjere, kol bus išrinktas jos įpėdinis, kuris taps ir partijos, ir šalies lyderiu.

„Sutarėme, kad per kitą savaitę bus surengti lyderio rinkimai“, – sakė ji po susitikimo su įtakingo konservatorių parlamentarų 1922-ųjų komiteto pirmininku Grahamu Brady (Grejemu Breidžiu).

„Taip bus užtikrinta, kad ir toliau vykdysime savo fiskalinį planą, išlaikysime šalies ekonominį stabilumą ir nacionalinį saugumą“, – kalbėjo L. Truss.

Nesileisdamas į detales, G. Brady žurnalistams sakė, kad naujasis lyderis bus paskirtas iki kitos savaitės penktadienio, prieš naujajam iždo kancleriui Jeremy Huntui (Džeremiui Hantui) spalio 31-ąją pateikiant svarbų biudžeto planą.

G. Brady pareiškimas rodytų, kad partija gali rasti būdą, kaip apeiti eilinių torių gretas, išrinkusias L. Truss.

R. Sunakas buvo perspėjęs, kad jos pažadai sumažinti mokesčius ir reguliavimo mastą neribojant vyriausybės išlaidų, siūlomas priemones finansuojant papildomu skolinimusi, yra neapgalvoti ir gali dar labiau padidinti į dešimtmečių aukštumas pakilusią infliaciją bei pakirsti rinkos pasitikėjimą šalies ekonomika.

Lažybininkų favoritas – R. Sunakas

R. Sunako perspėjimai pasitvirtino ir ketvirtadienį buvęs iždo kancleris greitai tapo lažybų bendrovių favoritu pakeisti L. Truss. Tačiau B. Johnsono lojalistai ir toliau į jį žiūri labai įtariai.

Apie atsistatydinimą L. Truss paskelbė po to, kai vėlų trečiadienį atsistatydino vidaus reikalų sekretorė, o daugelis torių parlamentarų sukilo dėl svarbaus balsavimo, Bendruomenių Rūmuose vyraujant chaotiškoms scenoms.

Iki ketvirtadienio ryto keliolika torių parlamentarų buvo viešai paraginę L. Truss trauktis. Kiek anksčiau ji buvo priversta atšaukti katastrofiškus mokesčių mažinimo planus, sukėlusius chaosą rinkose, šaliai ir taip išgyvenant sunkią pragyvenimo išlaidų krizę.

Pranešama, kad dar daugiau torių buvo pateikę G. Brady laiškus, raginančius pašalinti L. Truss iš posto, nors pagal partijos taisykles metus būtų draudžiama rengti naujo lyderio rinkimus.

„Premjerė pripažįsta, kad vakar buvo sunki diena, ir supranta, kad visuomenė norėjo, jog vyriausybė mažiau dėmesio skirtų politikai, o daugiau – prioritetų įgyvendinimui“, – žurnalistams anksčiau sakė jos atstovas spaudai.

Nepraėjus nė dviem valandoms po šio komentaro, L. Truss paskelbė atsistatydinanti. Premjerės pareigas ji ėjo vos 45 dienas – trumpiausiai iš visų JK ministrų pirmininkų. Antrasis trumpiausiai JK premjeru dirbęs asmuo buvo George'as Canningas (Džordžas Kaningas), dirbęs 119 dienų, bet 1827-aisiais miręs.

Rusijos karo Ukrainoje ir didėjančių ekonominių problemų akivaizdoje Britanijos sąjungininkės susirūpinusios stebi šiuos neramumus, nes nuo 2016 metų, kai šalis nubalsavo už pasitraukimą iš Europos Sąjungos, politinis nestabilumas nuolat kartojasi.

„Svarbu, kad Didžioji Britanija labai greitai atgautų politinį stabilumą, tik to ir linkiu“, – po L. Truss pareiškimo apie atsistatydinimą sakė Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas).

Rusijos užsienio reikalų ministerija savo ruožtu pareiškė, kad Britanija „niekada nėra turėjusi tokios gėdos premjero poste“.

„Nepaprasto chaoso diena“

Aukščiausią tašką įvykiai pasiekė trečiadienį, kurį dešinysis bulvarinis laikraštis „The Sun“ pavadino „nepaprasto chaoso diena“.

Trečiadienį iš pareigų pasitraukė vidaus reikalų sekretorė Suella Braverman (Sjuela Breiverman). Dingstis buvo tai, kad ji panaudojo savo asmeninį elektroninį paštą oficialiam dokumentui išsiųsti, tačiau pasitraukdama ji sukritikavo L. Truss.

Pusantro mėnesio dirbusi S. Braverman buvo antras šį mėnesį pasitraukęs vyriausybės narys. Anksčiau, kilus triukšmui dėl mokesčių mažinimo, L. Truss atleido iždo kanclerį, savo artimą sąjungininką Kwasi Kwartengą (Kvazį Kvartengą) ir pakeitė jį J. Huntu. Šis iškart atšaukė beveik visus planus dėl mokestinių priemonių.

Laikraštis „The Daily Telegraph“ pranešė, kad S. Braverman pasitraukė po „pikto ginčo akis į akį“ su L. Truss ir J. Huntu „dėl jų reikalavimų švelninti jos poziciją imigracijos klausimu“.

„Padariau klaidą, prisiimu atsakomybę, atsistatydinu“, – rašė ji savo atsistatydinimo laiške. Tačiau ji išreiškė „didelį susirūpinimą“ tuo, kad L. Truss laužo programos pažadus.

L. Truss sulaukė daug kritikos dėl to, kad neatsistatydina, privertusi K. Kwartengą prisiimti kaltę už rugsėjo 23 dieną pristatytą ir nepalankiai įvertintą biudžetą.

„Apsimesti, kad nepadarėme klaidų, dirbti toliau, tarsi niekas nematytų, kad mes jų padarėme, ir tikėtis, kad viskas stebuklingai susitvarkys, nėra rimta politika“, – rašė S. Braverman, aiškiai užsimindama apie L. Truss elgesį.

L. Truss naujuoju vidaus reikalų sekretoriumi paskyrė Grantą Shappsą (Grantą Šapsą), kurį atėjusi į valdžią atleido iš susisiekimo sekretoriaus posto. Partijos lyderio rinkimuose G. Shappsas rėmė L. Truss varžovą R. Sunaką.

„Ne pasidavėlė“

S. Braverman pranešimas apie atsistatydinimą pasirodė praėjus kelioms valandoms po to, kai L. Truss kovingu pasisakymu parlamente stengėsi išsklaidyti abejones dėl savo vadovavimo.

Dalyvaudama pirmojoje ministrės pirmininkės klausimų ir atsakymų sesijoje po žeminančių posūkių dėl mokesčių mažinimo, L. Truss sulaukė griežtų opozicinių leiboristų lyderio K. Starmerio replikų.

Kol opozicijos parlamento nariai juokėsi ir šūkavo, o jos pačios partijos parlamentarai tylėjo, K. Starmeris paklausė Bendruomenių Rūmų narių: „Kokia nauda iš premjerės, kurios pažadai netrunka net savaitės?“.

L. Truss tvirtino, kad ji neatsistatydins, sakydama: „Aš esu kovotoja, o ne pasidavėlė.“

Vėliau trečiadienį parlamente vyravo chaotiškos scenos, opozicijai pasiūlius surengti debatus dėl prieštaringai vertinamo L. Truss sprendimo atnaujinti hidraulinį ardymą – dujų gręžimą sausumoje.

Konservatorių politikas Edas Vaizey (Edas Veizis) sakė, kad „vienintelis kelias iš šios maišaties yra Liz Truss atsistatydinti, o konservatorių parlamentarams paskirti ministru pirmininku kokį nors kitą žmogų“.

Apklausos rodo, kad tiek politikės asmeniniai, tiek jos partijos reitingai smarkiai nukrito, o sociologinių tyrimų agentūra „YouGov“ antradienį pareiškė, kad per šešias savaites nuo atėjimo į valdžią ji tapo nepopuliariausia lydere per visą jos vykdytų apklausų istoriją.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode