Sprogimas

Vykdomajame komitete negalės būti teistų asmenų – Futbolo federacija

komitLietuvos futbolo federacija (LFF) parengė naujus įstatus, kuriuose be kitų sprendimų numatoma, kad Vykdomajame komitete negalės būti ir praeityje už kriminalinius nusikaltimus teistų asmenų.

Kaip per spaudos konferenciją teigė LFF prezidentas Tomas Danilevičius, dėl galutinio įstatų projekto sutarta trečiadienį vykusiame federacijos Vykdomojo komiteto posėdyje, jie bus tvirtinami gruodžio 21 dieną per neeilinę konferenciją.

„Turėjome nemažą diskusiją dėl nepriekaištingos reputacijos klausimo, kurį UEFA ir FIFA siūlo įtraukti (...). Nepriekaištingos reputacijos sąvoka reiškia nebūti pripažintam kaltu dėl nusikalstamos veiklos ir turėti nepriekaištingą reputaciją“, – per spaudos konferenciją ketvirtadienį kalbėjo T. Danilevičius.

„Išdiskutavę šią sąvoką, priėjome išvados, kad UEFA kreipsis į nepriklausomus teisininkus ir paprašys išvados dėl šios sąvokos, ar atitinka visus Lietuvos įstatymus“, – teigė jis.

Projektas rengtas su tarptautinių futbolo organizacijų – UEFA ir FIFA – atstovais. 

UEFA Nacionalinių asociacijų valdymo biuro vadovas Luca Nicola sakė, kad šiuos niuansus su teisininkais tikimasi išsiaiškinti dar iki neeilinės LFF konferencijos gruodį, tad nuostata turi patekti į įstatus. Jie bus aktualūs jau 2023-iųjų pavasarį planuojant naujus federacijos prezidento, Vykdomojo komiteto ir kitų valdymo organų rinkimus.

Dabartiniai reputacijos reikalavimai LFF vadovybei kelia daugiausiai klausimų tarp federacijos kritikų, nes organizacijos įstatai leidžia valdymo organuose dalyvauti už nesunkius arba apysunkius nusikaltimus nuteistiems asmenims, jeigu jų teistumas yra išnykęs.

Šiuo metu LFF Vykdomajame komitete yra keturi praeityje teisti asmenys, kurių teistumai yra išnykę, tarp jų – Arūnas Pukelis.

Galios ir praeityje nusikaltusiesiems

„Tai reiškia – nebūti pripažintam kaltu dėl jokių kriminalinių nusikaltimų, turėti nepriekaištingą reputaciją. Tai mūsų siūlymas ir mūsų nuomonė, kuri dera su Lietuvos teisės aktais, bet vėlgi – tai dar bus patikrinta (...). Bet kas, kas buvo pripažintas kaltu dėl kriminalinio nusikaltimo praeityje, negalės būti Vykdomajame komitete“, – kalbėjo UEFA atstovas.

Jis sakė, kad UEFA dar neapsisprendė, ar dėl nepriekaištingos reputacijos sąvokos apibrėžimo konsultuosis  su Lietuvos, ar su tarptautiniais teisininkais, tačiau žadėjo, kad organizacija pateiks „teisingą, nepriklausomą, subalansuotą teisinę išvadą“.

Apie įstatų pokyčius LFF ėmėsi spręsti po to, kai Seime kilo idėja įvesti tiesioginį federacijos valdymą tam, kad savo iniciatyva pakeistų šį pagrindinius organizacijos veiklos principus nusakantį dokumentą.

Pastaraisiais metais Lietuvos futbolo vadovybė kritikuota dėl prastų sportinių pasiekimų ir dalies funkcionierių ryšių su nusikalstamu pasauliu.

Pasak T. Danilevičiaus, nauji LFF prezidento, viceprezidento, Vykdomojo komiteto, nepriklausomų teisinių organų rinkimai bus vykdomi 2023 metų rinkiminėje konferencijoje, ją žadama surengti iki balandžio 30 dienos.

Pokyčiai Vykdomajame komitete

Anot jo, bus keičiami ir kiti įstatų punktai – dėl Vykdomojo komiteto rinkimų, jo sudėties.

„Vykdomasis komitetas bus renkamas tiesiogiai per konferenciją, tai yra jo nariais galės būti tik po konferencijos sprendimų. Jo sudėtis yra 16 narių, kaip ir minėta ankstesniuose UEFA ir FIFA pasiūlymuose, kurie patarė sumažinti Vykdomojo komiteto sudėtį“, – sakė T. Danilevičius.

LFF prezidento teigimu, į Vykdomąjį komitetą pateks aštuonių šalies apskričių futbolo organizacijų atstovai, tai pat Lietuvos moterų futbolo, Lietuvos paplūdimio ir salės futbolo bei Vaikų ir jaunių ugdymo futbolo asociacija, A lygos, Pirmosios lygos atstovai bei Pirmosios lygos klubas.

Naujų įstatų projektas taip pat numato kad be šių narių LFF Vykdomojo komiteto sudėtyje bus pats LFF prezidentas ir, pasak T. Danilevičiaus, „nepriklausoma moteris“.

„Kalbant apie Lietuvos futbolo federacijos konferencijos sudėtį, išdiskutavę su Vykdomojo komiteto nariais, gavę pasiūlymus iš UEFA ir FIFA, tai galutinis narių skaičius yra 32 nariai, kurie sudaromi taip: yra dešimt apskričių – regioninis principas, taip pat yra profesionalus principas, tai yra profesionalaus futbolo klubai – aštuoni A lygos ir šeši Pirmos lygos klubai“, – sakė T. Danilevičius.

Pasak LFF prezidento, į konferencijos sudėtį kaip tiesioginiai nariai patektų pirmas– aštuntas vietas per sezoną užėmę A lygoje klubai bei pirmas–šeštas vietas užėmę Pirmosios lygos klubai. Taip pat konferencijoje dalyvaus aštuonios šakinės asociacijos.

„Tai yra tiesioginiai nariai, kurie atstovaus visam futbolui, – profesionaliam, neprofesionaliam ir šakinėms asociacijoms“, – kalbėjo jis.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode