Sprogimas

VERT: elektros ir dujų kompensacijoms gyventojams pirmąjį pusmetį reikėtų 719 mln. eurų

pusmetiValstybės gyventojams mokamoms kompensacijoms už dujas ir elektrą vien pirmąjį kitų metų pusmetį reikėtų 369 mln. eurų (su PVM), iš jų 257 mln. eurų – už elektrą, o beveik 112 mln. eurų – už gamtines dujas. 

Tačiau kartu su lėšomis, kurias tiekėjams dėl kainų skirtumų būtina padengti už 2022 metus, bendra kompensacijų suma pirmąjį 2023-ųjų pusmetį siektų 719 mln. eurų (su PVM). 

Kompensacijos užtikrins, kad visuomeninė elektros kaina gyventojams nuo sausio didėtų ne daugiau kaip 16,6 proc., o dujų – 32–50 procentais. 

Tokius skaičiavimus, kuriuos matė BNS, Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) pateikė Energetikos ministerijai. Galutines kompensacijų sumas dar turės patvirtinti Vyriausybė – jei jos būtų keičiamos, VERT iš naujo jas perskaičiuotų. Tokiu atveju galutinė visuomeninė elektros kaina trečiojo rinkos liberalizavimo etapo vartotojams būtų patvirtinta vėliau nei iki lapkričio pabaigos.  

2023 metų biudžete dabar numatyta visiems metams gyventojams už dujas ir elektrą skirti 812 mln. eurų kompensacijų. 

Finansų ministerija BNS patikslino, kad kompensacijų sumos už 2022 metus padengiamos iš šių metų biudžeto, todėl 2023 metų biudžete numatytų lėšų užteks.

Finansų ministrė Gintarė Skaistė praėjusią savaitę Seime teigė, jog realiai kompensacijoms kitąmet reikės 98 mln. eurų mažiau, negu tikėtasi anksčiau. 

Pagal dabartinius VERT skaičiavimus, valstybės kompensacija už elektrą gyventojams kitų metų sausį-birželį turėtų siekti iki 28,5 cento už kWh, o už dujas – 88 centus už kubinį metrą. Dabar valstybė moka atitinkamai iki 9 ir 54 centų kompensacijas. 

Preliminariais „Ignitis“ skaičiavimais, visuomeninio tiekimo populiariausio standartinio plano vienos laiko zonos tarifas pirmąjį kitų metų pusmetį turėtų būti 56,5 cento už kWh (su PVM), o su valstybės kompensacija – 28 centai.

Dabar visuomeninio elektros tiekimo kaina nepriklausomo tiekėjo nepasirinkusiems gyventojams yra 33 centai, arba 24 centai su kompensacija. 

Tuo metu preliminari „Igničio“ gamtinių dujų kaina maistui gaminanti jas naudojantiems (pirmos grupės) vartotojams nuo 2023-ųjų sausio su valstybės kompensacija siektų 1,53 euro (be kompensacijos – 2,41 euro už kubą) – 50 proc. daugiau nei dabar, namų šildymui (iki 20 tūkst. kubų per metus) dujas naudojantiems vartotojams (antros grupės) – 1,03 euro (1,91 euro) – 34 proc. daugiau, o dar daugiau jų deginantiems (trečios grupės) – 0,99 euro (1,87 euro) – 32 proc. daugiau. 

Elektros ir dujų tarifai buitiniams vartotojams nustatomi du kartus per metus – nuo sausio ir liepos.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode