Sprogimas

Daugiabučių gyventojai artimiausiu metu galės teikti paraiškas subsidijoms už saulės elektrinių įrengimą

irengimaAplinkos ministerija parengė Klimato kaitos programos kompensacinių išmokų, skatinant įrengti saulės elektrines daugiabučiuose, skyrimo ir mokėjimo tvarkos aprašą. Jau kitą savaitę Aplinkos projektų valdymo agentūra planuoja skelbti kvietimą ir gyventojai galės teikti paraiškas. Šiai priemonei iš Klimato kaitos programos 2022 m. skirta 3 mln. eurų.

Kompensacinę išmoką galės gauti daugiabučio namo buto ar kitų patalpų savininkai, daugiabučio namo savininkų bendrija, bendrojo naudojimo objektų administratorius, daugiabučio namo bendrojo naudojimo objektų valdytojas, atsinaujinančių energijos išteklių bendrija arba piliečių energetikos bendrija, kurie įsirengė neviršijančią 100 kW galios saulės elektrinę ant daugiabučio gyvenamojo namo stogo ar fasado. Pareiškėjai atskiru susitarimu turės nusistatyti saulės elektrinės galios paskirstymo proporcijas ir investicijų padalijimą gyventojams.

Numatoma, kad pareiškėjai gali įsigyti ir didesnės kaip 10 kWh galios saulės elektrinę, tačiau kompensacinė išmoka bus skiriama tik už 10 kWh galią. 

Kompensacinė išmoka, įsirengus pilną komplektą (saulės modulius ir įtampos keitiklį) yra 363,91 Eur už 1 kW be PVM saulės elektrinės įrengtosios galios arba 440,33 Eur/kW su PVM, jeigu pareiškėjas nėra PVM mokėtojas arba pagal Pridėtinės vertės mokesčio įstatymą neturi teisės susigrąžinti ar atskaityti PVM. 

Kompensacinė išmoka įsirengus tik saulės modulius yra 273,77 Eur už 1 kW saulės elektrinės įrengtosios galios (331,26 Eur/kW su PVM, jeigu pareiškėjas nėra PVM mokėtojas arba pagal Pridėtinės vertės mokesčio įstatymą neturi teisės susigrąžinti ar atskaityti PVM. 

Tinkamos finansuoti išlaidos apskaičiuojamos pagal saulės elektrinių įrengimo namų ūkiuose išlaidų fiksuotojo įkainio nustatymo tyrimą.

Paramos gavėjams pagal šią priemonę kompensacinė išmoka teikiama vieną kartą tam pačiam daugiabučiui namui. Papildoma kompensacinė išmoka skiriama, jei paraiškos teikimo metu projektas įgyvendinamas pagal Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą ir kurią įgyvendinus planuojama pasiekti ne mažesnį kaip 40 proc. skaičiuojamosios energijos sutaupymą ir ne mažesnę kaip A energinio naudingumo klasę.  

Kompensacinė išmoka teikiama paramos gavėjams, kurie Civilinio kodekso nustatyta tvarka balsų dauguma pritarė projekto įgyvendinimui. 

Atkreipiame dėmesį, kad paraišką gali teikti asmuo, teikiantis daugiabučio namo atnaujinimo projekto administravimo paslaugas, jei butų ir kitų patalpų savininkų sprendimu projekto įgyvendinimas pavedamas ne daugiabučio namo bendrojo naudojimo objektų valdytojui arba kitas asmuo, įgaliotas daugiabučio namo butų ir kitų patalpų savininkų.

Su Klimato kaitos programos kompensacinių išmokų, skatinant įrengti saulės elektrines daugiabučiuose, skyrimo ir mokėjimo tvarkos aprašu galite susipažinti čia.

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode