Sprogimas

Rengiant medikus daugiau dėmesio bus skirta psichologiniam, korupciniam atsparumui

medikusAukštosiose mokyklose rengiant medikus bei visuomenės sveikatos specialistus daugiau dėmesio bus skirta jų psichikos sveikatos raštingumui, psichologiniam, korupciniam atsparumui.

Kaip informavo Sveikatos apsaugos ministerija, tai numatyta atnaujintuose studijų aprašuose. Jie rengti bendradarbiaujant su Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, Vilniaus ir Lietuvos sveikatos mokslų universitetais (VU ir LSMU), sveikatos specialistus ir medicinos darbuotojus atstovaujančiomis įstaigomis bei organizacijomis.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys tvirtina, kad šie pokyčiai studijose prisidės prie siekio gerinti psichologinį klimatą sveikatos priežiūros įstaigose, lems darnesnius santykius tarp medicinos personalo ir pacientų.

„Būsimieji medikai ir visuomenės sveikatos specialistai studijų metu turės ugdyti ne tik profesinius įgūdžius, tačiau ir savo psichologinį atsparumą bei gebėjimą pozityviai bendrauti su paslaugas gaunančiais gyventojais. Tikiu, kad pokyčiai studijose duos teigiamą postūmį pasikeitimams gydymo įstaigose“ – pranešime sakė A. Dulkys. 

Pristatydama atnaujintus studijų aprašus švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė teigia, kad korekcijos buvo inicijuotos, reaguojant į besikeičiančius poreikius –  jau kuris laikas buvo juntamas poreikis gilinti asmenines, socialines kompetencijas tarp sveikatos sektoriaus darbuotojų.

Anot jos, siekiama, kad aukštojo mokslo sistema būtų lanksti ir prisitaikytų prie darbo rinkos, suteikdama būsimiems darbuotojams reikalingus gebėjimus.

„Didžiuojamės medikų rengimu Lietuvoje, tačiau tai nereiškia, kad nėra vietos jai tobulinti. Gydytojui reikalingos ne tik specialybės žinios ir patirtis, gydytojui labai svarbūs gebėjimai bendrauti su pacientais, dirbti komandoje ir būti psichologiškai tvirtu“, – sako J. Šiugždinienė.

Numatoma, kad studijų metu bus ugdomi ne tik profesiniai įgūdžiai, bet ir socialinės bei emocinės kompetencijos, tokios kaip lyderystė, savimonė, savitvarda, pozityvus bendravimas su personalu, pacientais, jų artimaisiais.

Studentai bus mokomi ir pirmosios psichologinės pagalbos teikimo, valdyti stresą bei konfliktus.

Anot SAM, visuomenės sveikatos specialistams minėtos temos svarbios vykdant gyventojų sveikatos stiprinimo veiklas, dirbant mokyklų bendruomenėse su mokytojais, mokiniais ar jų tėvais.

Tikimasi, kad supažindinus su psichikos ir elgesio sunkumais bei išmokus juo atpažinti, daugiau medikų išdrįs kreiptis pagalbos.

Studijų metu dėmesys taip pat bus skiriamas ir profesinei etikai bei veiklos skaidrumui, bus mokomi atpažinti bei tinkamai reaguoti į korupcinius reiškinius. 

Kartu su medicinos studijų krypties aprašu keičiasi medicinos studijų krypties samprata ir aprėptis. Ji apims ne tik mediciną, bet ir medicinos genetiką bei medicinos biologiją.

Anot J. Šiugždinienės, atsiradus pastariesiems pokyčiams, LSMU ir VU paprašė aprašuose įtraukti naują naują kryptį – biomediciną.

SAM nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode