5 dalykai, kuriuos reikėtų žinoti kiekvienam kavos mėgėjui

 

Kava daugeliui iš mūsų yra tapusi kasdienybės palydove – šis gėrimas dažnai pasirenkamas ir sunkiais rytais, ir diskusijose su draugais, ir darbo pertraukų metu. Gurmanai įsitikinę, kad kavos paruošimas yra menas, kuris reikalauja įgūdžių ir tam tikrų niuansų išmanymo, tačiau iš tiesų, norint mėgautis puikaus skonio gėrimu, tereikia žinoti kelis esminius dalykus, kuriuos šį kartą ir aptarsime.

Prasidėjo lietuviškų pomidorų sezonas: valgyti siūlo kasdien ir po daug

 

Jau tapo įprasta, kad sulaukus balandžio parduotuves užplūsta šviežias lietuviškų pomidorų derlius. Tiesa, kasmet tikslus jo pasirodymo laikas priklauso nuo gamtinių sąlygų, tačiau šis pavasaris jau džiugina pirkėjus ką tik nuskintais vietos augintojų pomidorais. Būtent švieži, gerai sunokę pomidorai yra patys vertingiausi dėl juose esančių maistingųjų medžiagų ir bene labiausiai mėgstami gaivaus skonio išsiilgusių pirkėjų, rašome pranešime žiniasklaidai.

Tarptautinė paelijos diena: kaip atsirado šis patiekalas?

Šiandien pasaulis mini tarptautinę paelijos dieną. Paelija laikoma nacionaliniu ispanų patiekalu, turėjusiu svarbią įtaką tautos tradicijoms. Jis kildinamas iš Valensijos miesto, o paelijos atsiradimo istorijų ispanai žino bent tris.

Pagal pirmąją, ispanams nelabai malonią versiją, patiekalą išrado maurų karaliaus tarnai. Viską, kas liko po arabų užkariautojų puotos – mėsą, žuvį ir jūrų gėrybes – alkani ispanai surinko ir sumaišė su ryžiais.

Italija lėkštėje: lengvai pagaminamas vyšnių pyragas

Italai labai mėgsta vyšnias ir turi posakį „una ciliegia tira l’altra“ (liet. viena vyšnia traukia kitą; tai yra, neįmanoma suvalgyti tik vienos vyšnios). Vyšnių rūšių yra pačių įvairiausių, o Toskanos miestelyje Laryje net vyksta vyšnioms skirtas festivalis. Minėdami vyšnių pyrago dieną, pasigaminkite šį gardų desertą pagal itališką receptą.

Vaikų pusryčiai: ką daryti, kad kiekvienas rytas netaptų karu virtuvėje?

Sveiki pusryčiai – svarbi dienos pradžia kiekvienam – tiek suaugusiajam, tiek vaikui. Tačiau dažnai mažųjų nenoras valgyti sukelia daug streso tiek tėveliams, tiek ir patiems vaikams. O pusryčiauti būtina. Kaip elgtis, kad kiekvienas rytas netaptų karu virtuvėje –pranešime spaudai patarimus ir du gardžių pusryčių receptus pateikia mitybos specialistė Raminta Bogušienė.

Raugintas maistas: pasaulį užkariaujanti tendencija atkeliauja į Lietuvą

Maisto tendencijų prognozuotojai ir stebėtojai vieningai sutaria, kad rauginimas – tai viena ryškiausių 2019-ųjų metų maisto sektoriaus tendencijų. Ši mada pamažu atkeliauja ir į Lietuvą, tačiau, pasak rauginimo specialistės Ievos Šidlaitės, lietuviai dar nepakankamai supranta raugintų produktų vertę. Lietuvoje rauginti produktai – nieko neįprasto, nes daugelis juos valgo kasdien, todėl kartais pamirštama didžiulė jų naudą organizmui.

Patarimai: kepsninės ar šašlykinės?

Greičiausiai pritarsite jog nėra nieko smagiau, nei išlindus pirmiesiems pavasariniams saulės spinduliams išvykti į iškylą su draugais ar šeima. O kaip gi išvyka į gamtą gali apsieiti be gardžiai kepto maisto ant įkaitintų žarijų? Turbūt ne paslaptis jog visų mėgiamiausi yra šašlykai, kuriuos ilgai marinuojame ir laukiame kol galėsime išsikepti ant malkomis kūrenamos šašlykinės.

5 taisyklės, kaip tinkamai laikyti po švenčių likusį maistą

Nors ruošiant šventinį stalą dažniausiai atrodo, kad šįkart vaišių bus „kaip tik“, šventinių patiekalų, kaip taisyklė, visuomet lieka. Visko suvalgyti nepavyksta, bet išmesti irgi nekyla ranka – kaip laikyti po šventės likusį maistą, kad jo būtų galima skanauti vėliau?  

Maisto gamybos eksperto Aido Polenino teigimu, per šventes nesuvalgyti maisto likučiai vartoti tinkami dar apie porą dienų. Tiesa, tam, kad atlikę patiekalai ir vėliau būtų skanūs, o taip pat nekeltų pavojaus virškinimui, jais reikia tinkamai pasirūpinti, rašoma pranešime spaudai.

Pagalba po sočių švenčių – detoksikuojantys kokteiliai

 

Šventinis laikotarpis tikras iššūkis mūsų sveikatai. Gausiai vaišėmis nukrauti šventiniai stalai vos per keletą dienų suformuoja netinkamus mitybos įpročius, rašoma pranešime spaudai. Grįžti į vėžes gali padėti lengvai ir greitai pagaminami detoksikuojantys kokteiliai. 

Naujųjų šventei – ištaiginga ir lengva vakarienė

 

Po persivalgymo periodo ieškome lengvų, bet kartu ištaigingų patiekalų, rašoma LRT.lt atsiųstame pranešime spaudai. Žinomas virtuvės šefas Ruslanas Bolgovas sako, kad nors ir žengsime į Kiaulės metus, norintys neapsunkinti savo skrandžių, turėtų rinktis patiekalus iš paukštienos.

Paukštiena dėl gausaus baltymų kiekio ir kitų organizmui naudingų medžiagų laikoma viena sveikiausių mėsų. Ji yra kur kas liesesnė ir turi mažiau kalorijų. Tai ypač aktualu šventiniu laikotarpiu, kai darosi sunku pakilti nuo stalų po gausių vaišių.

Vytenio kepta silkė su svognais

Vytenio silkės receptas tiesiog legendinis, ne jis vienas apie tą ypatingą žydišką silkę yra pasakojęs. Žydų palikimas mūsų virtuvėje yra labai ženklus. Ir už silkę turime būti jiems dėkingi. Štai, prašom, žydiška Vytenio mums nupasakota silkė.

Saldi persimonų duona

Reikės:

60 g razinų

2 šaukštų arbatos ar vandens

90 g kvietinių miltų

90 g visų grūdo dalių kvietinių miltų

1 šaukštelio valgomosios sodos

1 šaukštelio cinamono

1/2 šaukštelio druskos

Patarė, ką šventiniam stalui gali pasigaminti veganai: saldžiam pyragui tiks ir burokėliai

Yra labai daug būdų, kaip pagaminti patiekalus, savo skoniu primenančius ar net labai panašius į įprastus ir dėl to neturi nukentėti gyvūnai, sako prieš pusantrų metų veganiškai maitintis pradėjusi tinklaraščio „Follow your spoon“ autorė Paulė Tamašauskaitė. „Nekišu savo nuomonės ir nekritikuoju žmonių dėl to, ką jie valgo – tai kiekvieno asmeninis pasirinkimas“, – sako ji.

Spanguolių padažas

Paruošimo laikas:

Apie 30 min.

Porcijų skaičius:

6

Ingredientai:

Rudasis cukrus, 100 gr.

Šviežios apelsinų sultys, 100 ml

Kokius lietuviškus supermaisto produktus grąžinti į dienos racioną 2019 metais?

Garbiniuotieji kopūstai, kininio ožerškio uogos, ispaninio šalavijo sėklos – supermaisto titulą užsitarnavę tolimų šalių produktai, kuriuos pamėgo ir lietuviai. Tačiau mitybos specialistai teigia, kad šiuo metu tendencijos po truputį keičiasi vietinių ūkininkų naudai – į madą grįžta sezoniniai, gimtoje šalyje užauginti ekologiški produktai. Kokius primirštus lietuviškus produktus turėtume grąžinti į dienos racioną?

Saldi persimonų duona

Reikės:

60 g razinų

2 šaukštų arbatos ar vandens

90 g kvietinių miltų

90 g visų grūdo dalių kvietinių miltų

1 šaukštelio valgomosios sodos

1 šaukštelio cinamono

1/2 šaukštelio druskos

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode