Marcinkevičius




blinkAukščiausio rango JAV diplomatas Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas), trečiadienį apsilankęs Kyjive, paskelbė apie naują daugiau kaip 1 mlrd. dolerių (930 mln. eurų) karinę pagalbą Ukrainai, kuri, pasak jo, padės Ukrainos kontrpuolimui įgauti pagreitį.

Nuo praėjusių metų, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą, Jungtinės Valstijos jai suteikė daugiau kaip 40 mlrd. dolerių (37 mlrd. eurų) saugumo srityje, įskaitant ginklus, kurie, Kyjivo teigimu, yra gyvybiškai svarbūs siekiant atremti Rusijos pajėgas.

„Šiandien skelbiame, kad šioms bendroms pastangoms skiriame daugiau kaip 1 mlrd. JAV dolerių“, – spaudos konferencijoje su Ukrainos kolega Dmytro Kuleba sakė valstybės sekretorius A. Blinkenas.

„Į šią sumą įeina 665,5 mln. dolerių (620,45) naujos karinės ir civilinės saugos pagalbos“, – sakė jis.

Jis atskirai paskelbė, kad JAV bendradarbiauja su Ukraina, ieškodama alternatyvių maršrutų jos grūdų kroviniams gabenti po to, kai liepą žlugus susitarimui dėl grūdų eksporto Juodojoje jūroje kilo pavojus laivams.

Daugiau Vakarų pagalbos prašanti Ukraina birželį pradėjo labai lauktą kontrpuolimą, sukūrusi puolamąsias pajėgas ir sukaupusi Vakarų ginklų atsargų.

Ukraina atmeta kritiką dėl lėtu vadinamo kontrpuolimo tempo, tačiau pripažįsta, kad jos kovos susidūrus su Rusijos gynybinėmis linijomis, kurias sudaro tranšėjos ir kilometrų pločio minų laukai, yra sunkios.

„JAV pagalba nėra labdara“, – A. Blinkenui sakė D. Kuleba.

„Šiandien mūsų partnerių dėka Ukraina stabdo Rusijos agresiją. Ir mes nerizikuojame nė vieno amerikiečio gyvybe“, – pridūrė jis.

Savo ruožtu vyriausiasis JAV diplomatas teigė, kad nauja pagalba padės palaikyti kontrpuolimą ir „įgauti dar didesnį pagreitį“.

D. Kuleba taip pat padėkojo Jungtinėms Valstijoms už tai, kad jos leido kitoms šalims perduoti Ukrainai savo naikintuvus „F-16“, kurių Kyjivas prašė savo dangui apsaugoti.

Netikėtas A. Blinkeno vizitas į Kyjivą, jau ketvirtas po Rusijos invazijos, įvyko praėjus kelioms valandoms po to, kai per Rusijos smūgį Kostiantynivkos turgavietėje Donecko srityje, žuvo septyniolika žmonių ir dešimtys buvo sužeisti.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode