Parama dėkojame




Neries regioniniame parke pražydo paprastieji kardeliai

kardeliaiBražuolės botaniniame draustinyje visu gražumu žydi paprastieji kardeliai, į Lietuvos raudonąją knygą įrašyta augalų rūšis. Natūralioje Bražuolės upelio pakrantės pievoje žydinčių kardelių – tūkstančiai. Gali būti, kad tai didžiausia paprastųjų kardelių augavietė Lietuvoje. 

Šviesiai violetiniais žiedais pasipuošę augalai iš tolo traukia akį, o jų grožį subtiliai papildo grakštūs šakotieji šiaudeniai, kurie taip pat reti ir puikiai jaučiasi kardelių kaimynystėje.

Paprastasis kardelis (lot. Gladiolus imbricatus) – į Lietuvos raudonąją knygą įrašyta augalų rūšis, saugoma nuo 1962 metų. Tai daugiametis, net iki 70 cm aukščio galintis užaugti augalas. Paprastieji kardeliai žydi birželio – liepos mėnesiais, o jų sėklos subręsta rugpjūčio mėnesį. Iš sėklų išaugę augalai pražysta tik 3 – 4 augimo metais. Dauginasi ne tik sėklomis, bet ir dukteriniais gumbasvogūniais. 

Paprastieji kardeliai auga derlingame dirvožemyje, drėgnose pelkėtose pievose ar žemapelkių pakraščiuose. Tai šviesamėgiai augalai, todėl ūksmingose buveinėse (krūmynuose, miškuose) paprastai nežydi. Sovietmečiu nemažai populiacijų buvo sunaikinta arba jos smarkiai nukentėjo nusausinus pelkes ir drėgnas pievas, jas pavertus dirbamais laukais. Kai kurios populiacijos sunyko buveinėms apžėlus krūmais ar jas apsodinus mišku. „Džiaugiamės, kad parko specialistų tvarkomose pievose žiedų sulaukiame kasmet ir vis daugiau“, – pasakojo Neries regioninio parko patarėja Vaida Olšauskytė-Skorupskienė.

Neries regioniniame parke rasta 959 augalų rūšių, iš jų 53 įrašytos į Lietuvos raudonąją knygą. Tokią didelę įvairovę nulemia dirvožemių ir reljefo ypatumai. Bražuolės botaninis draustinis – pati vertingiausia botaniniu požiūriu Neries regioninio parko vietovė. Šioje teritorijoje aptinkama net 11 Europos Bendrijos svarbos buveinių tipų, o retų augalų įvairovė tiesiog stulbinanti – čia rastos 22 saugomos ir kelios dešimtys apyrečių augalų rūšių.

 

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode